Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Szakmai tanulmányi út Roykenbe – 2017.

Norvég – Magyar együttműködési program 2017.

HU11-0001-B1-2017

Partnerség kiépítése a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok digitális megoldásokkal történő támogatása érdekében Kemecse és Røyken Önkormányzata között

Alapítványunk hosszú ideje nyomonköveti a társadalom idősödésével járó változásokat, azokat a megnövekedett ellátási igényeket, amelyek elsősorban az egészségügyi és szociális ellátórendszerre nehezednek.

Mivel az idősödés egész Európát érintő folyamat, kíváncsisággal fordultunk más országok gyakorlatának megismerése felé és folyamatosan kerestük a lehetőségeket szakmai kapcsolatok létrehozása érdekében.

Ilyen előzményekre épül a 2017 őszén megvalósuló Norvég – Magyar együttműködési program, amely célja, hogy partnerségi kapcsolatot építsen ki a norvégiai Røyken Önkormányzata és a magyarországi Kemecse Város Önkormányzata, mint fő projektpartnerek között. Alapítványunk idősgondozás és nemzetközi kapcsolatok szervezése területén biztosít szakmai támogatást Kemecse Város és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége részére.

Kemecse Város Önkormányzata, hasonlóan más településekhez az Észak-alföldi régióban komoly nehézségekkel küzd a demenciában szenvedő időskorúakat ápoló családok segítése, támogatása terén.  Az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái nem csupán a betegek életére, de az őket gondozó családtagok életére is rendkívül negatív hatással van. Az intézményi kapacitások korlátozottak, nem képesek a betegek és családtagjaik szükségleteinek megfelelő kielégítésére. 

A partnerségi kapcsolatba bevonásra kerül a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége Magyarországon, amely magában foglalja azokat az önkormányzatokat, amelyeknek leginkább szükségük van támogatásra és innovatív megoldásokra.

Røyken Önkormányzata a Norvég Informatikai Központtal (NR) és további két norvég önkormányzattal együttműködve sikeresen létrehozott egy digitális oktatási platformot a demenciában szenvedő időskorúakat ápoló családtagok számára. A projekt eredményei képezik alapját a tervezett partnerségnek, amely hosszútávú célja, hogy megalapozza az egyik legnagyobb kihívást jelentő időskori egészségügyi probléma helyi, a későbbiekben pedig országos kezelésének alapjait.

A projekt négy hónapos időtartama alatt az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

  1. Tapasztalatcsere, a szükségletek kölcsönös megvitatása
  2. Két tanulmányút az együttműködési lehetőségek felkutatása és hosszútávú együttműködés megalapozása érdekében
  3. A megszerzett ismeretek szélesebb körű megosztása
  4. Közös projektkoncepció kidolgozása magyar és norvég önkormányzati partnerek bevonásával az érintett célcsoport (a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok) helyzetének javítása érdekében.

 

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel