Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Szakmai tanulmányi út Roykenbe

Norvég – Magyar együttműködési program 2017.

HU11-0001-B1-2017

Partnerség kiépítése a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok digitális megoldásokkal történő támogatása érdekében Kemecse és Røyken Önkormányzata között

Alapítványunk hosszú ideje nyomonköveti a társadalom idősödésével járó változásokat, azokat a megnövekedett ellátási igényeket, amelyek elsősorban az egészségügyi és szociális ellátórendszerre nehezednek.

Mivel az idősödés egész Európát érintő folyamat, kíváncsisággal fordultunk más országok gyakorlatának megismerése felé és folyamatosan kerestük a lehetőségeket szakmai kapcsolatok létrehozása érdekében.

Ilyen előzményekre épül a 2017 őszén megvalósuló Norvég – Magyar együttműködési program, amely célja, hogy partnerségi kapcsolatot építsen ki a norvégiai Røyken Önkormányzata és a magyarországi Kemecse Város Önkormányzata, mint fő projektpartnerek között. Alapítványunk idősgondozás és nemzetközi kapcsolatok szervezése területén biztosít szakmai támogatást Kemecse Város és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége részére.

Kemecse Város Önkormányzata, hasonlóan más településekhez az Észak-alföldi régióban komoly nehézségekkel küzd a demenciában szenvedő időskorúakat ápoló családok segítése, támogatása terén.  Az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái nem csupán a betegek életére, de az őket gondozó családtagok életére is rendkívül negatív hatással van. Az intézményi kapacitások korlátozottak, nem képesek a betegek és családtagjaik szükségleteinek megfelelő kielégítésére. 

A partnerségi kapcsolatba bevonásra kerül a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége Magyarországon, amely magában foglalja azokat az önkormányzatokat, amelyeknek leginkább szükségük van támogatásra és innovatív megoldásokra.

Røyken Önkormányzata a Norvég Informatikai Központtal (NR) és további két norvég önkormányzattal együttműködve sikeresen létrehozott egy digitális oktatási platformot a demenciában szenvedő időskorúakat ápoló családtagok számára. A projekt eredményei képezik alapját a tervezett partnerségnek, amely hosszútávú célja, hogy megalapozza az egyik legnagyobb kihívást jelentő időskori egészségügyi probléma helyi, a későbbiekben pedig országos kezelésének alapjait.

A projekt négy hónapos időtartama alatt az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

  1. Tapasztalatcsere, a szükségletek kölcsönös megvitatása
  2. Két tanulmányút az együttműködési lehetőségek felkutatása és hosszútávú együttműködés megalapozása érdekében
  3. A megszerzett ismeretek szélesebb körű megosztása
  4. Közös projektkoncepció kidolgozása magyar és norvég önkormányzati partnerek bevonásával az érintett célcsoport (a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok) helyzetének javítása érdekében.

 

Elérhetőségek

6000, Kecskemét, Margaréta utca 1.
4244 Újfehértó, Eötvös J. út 13.
+36 20 213 0018
modus.alapitvany@gmail.com
top