Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Digitális eszközök a demencia prevencióban

Tudjon meg többet a digitális technológiák lehetőségeiről! Kattintson a címekre a további tartalmak megjelenítéséhez!

Mire és hogyan használhatók a digitális technológiák?

Számos olyan általános és speciális digitális eszköz és technológiai megoldás érhető el napjainkban, amivel nagy mértékben megkönnyíthető a demenciával érintettek élete is.

Legyen szó magáról a betegről, annak hozzátartozóiról, vagy a szakápolást nyújtókról az okostelefonok és számítógépek, illetve az ezekkel összekapcsolható céleszközök (okosórák és -karkötők, orvostechnikai eszközök) és az ezek működését támogató alkalmazások sokat segíthetnek a mindennapi élet során.

A mindennapi feladatok elvégzését támogató digitális technológiák olyan egyszerű céleszközök vagy mobiltelefonokra telepíthető megoldások, melyek segítségével az idős, egyedül élő vagy enyhén demens beteg saját otthonában önállóan el tudja végezni azokat a rutin feladatokat, melyek a mindennapi élet részét képezik, anélkül hogy külső ellenőrzésre, felügyeletre, vagy támogatásra szorulna.

Figyelmeztetéseket, automatikus utasításokat adó eszközök: olyan eszközök, melyek pl. a lakás elhagyásakor az ajtó nyitásakor figyelmeztetnek arra, hogy ne hagyjuk a kulcsot az ajtóba és zárjuk be azt.

Emlékezést segítő eszközök: Egy egyszerű okostelefonba, vagy egy okosórába is beállíthatók különböző naptár figyelmeztetések, melyek jelzik, ha az idős embernek be kell vennie a gyógyszerét, vagy megbeszélt programja van és ideje készülni az indulásra. Ezeknél az eszközöknél a hangjelzés rezgő móddal is összekapcsolható, vagy a jelzés külső eszközre is továbbítható.

Gyógyszer szedését támogató eszközök: Amennyiben nem elég az, hogy az idős, vagy demens ember figyelmeztetést kap, hogy be kell venni a gyógyszereit, akkor használható olyan gyógyszer adagoló készülék is, ami a megfelelő időben jelez és egyben hozzáférhetővé teszi az aktuálisan beveendő orvosságot, de csak azt, amit abban az időpontban be kell venni.

Helymeghatározást segítő eszközök és megoldások: Sokszor fordul elő – nem csak idős vagy demens beteg ember esetében – hogy nem talál meg egy-egy fontos dolgot (jellemzően pl. a lakáskulcsot). Az ilyen problémák kezelését segítik azok a kis kulcstartók, melyek adott jelre pl. csipognak, ezzel jelezve hollétüket.

A helymeghatározás lehetősége nagyon fontos az idős betegek gondozásában, személyes biztonságérzetük növelésében is. A GPS technológiákról a következő “Személyes biztonságérzet növelése” fejezetben olvashat.

Az idős, vagy beteg ember önálló életét a digitális technológiák használata biztonsági szempontból közelítve is nagy mértékben segíthetik.  Fontos hogy az idős, vagy beteg ember úgy tudja megőrizni önállóságát, hogy közben biztonságban érzi magát, illetve a hozzátartozók is tudják, a lehető legnagyobb biztonságban van. Az okosotthon technológiákkal ez a biztonságérzet hatékonyan támogatható, fontos előnyük, hogy a rendszerbe folyamatosan új elemek is beköthetők az igények változásával.

Okosotthon rendszer telepítésével a családtagok egy központi egységen és hozzá kapcsolódó alkalmazáson keresztül folyamatosan ellenőrizhetik hozzátartozójuk lakását, biztonságát, ellenőrizhetik vagy szabályozhatják például a fűtést, szükség esetén távolról is áramtalanítani tudják a rendszert.

Személyes biztonság: A személyes biztonságérzet megléte elengedhetetlen az aktív időskorhoz és az önálló élethez. A digitális technológiák használata egyre több lehetőséget biztosít mind az idős vagy beteg ember számára, mind a hozzátartozók számára, ahhoz, hogy ez a biztonságérzet biztosítható legyen. Az állapotkövetést, a helyzetmeghatározást és a gyors segítségkérést, vagy automatikus riasztást már egyre több általános és célzottan fejlesztett eszköz és megoldás teszi lehetővé.

Biztonság házon belül: A különböző riasztó és jelzőrendszerek nagy mértékben növelik a biztonságot. A füst és tűzjelző rendszerek a mozgásérzékelő rendszerek növelik a lakásban élők biztonságát. Az ajtó és ablaknyitás érzékelők is segítik a biztonságérzet növelését (pl. betörés vagy elkóborlás veszély jelzése). Baj esetén – eszköztől vagy rendszertől függően – külső személy is kaphat automatikus riasztást. Ez gyorsítja az információáramlást ezzel növelve a biztonságot és a segítségnyújtás hatékonyságát.

Biztonság házon kívül: A házon kívüli biztonságot a különböző helyben felszerelhető, vagy magunkkal vihető technológiák segítik. A mozgásérzékelő lámpák olyan egyszerű, önálló technikai eszközök pl. olyanok, melyek nagy segítséget nyújtanak a házon kívüli biztonságos mozgásban.

Az okosórák, okoskarkötők, vagy jeladó eszközök a helymeghatározást és a segélyhívást is támogatják. Ezek műholdas vagy mobiltelefonos technológiát használnak a személy megtalálásához és nyomon követéséhez. Az eszközök típusai közé tartoznak az óra alapú készülékek, a kulcstartók és a nyakban viselt medálok. A készüléket hordozó személy helyét számítógépen, táblagépen vagy mobiltelefonon lehet megtekinteni. Sok nyomkövető eszköz lehetővé teszi, hogy a viselő személy egy pánikgombot nyomjon le, ha bajba kerül. Ezen eszközök némelyike vízálló, és 24 órában viselhető.

A demens személyek esetében a GPS-szel felszerelt eszközök fontos funkciója lehet a geokerítés funkció, melynek segítségével beállíthatunk egy területre vonatkozó láthatatlan kerítést, melyen ha a hozzátartozónk kívül kerül, riasztást kapunk.

Kapcsolattartás biztonsága: Az okosotthon rendszerek, a harmadik félhez (gondozószolgálat, biztonsági szolgálat) bekötött riasztórendszerek az automatikus riasztás és a kétirányú kommunikáció segítségével jelentős mértékben növelhetik az idős egyedül élő, vagy beteg ember biztonságérzetét. A hozzátartozóknak azt a biztonságot nyújtják, hogy távolról egy alkalmazás segítségével tudják szükség szerint ellenőrizni a hozzátartozó helyzetét, állapotát.

A társas érintkezés lehetőségének biztosítása, illetve támogatása nagyon fontos idős vagy beteg emberek esetében is. A digitális eszközök használatával segíthetjük idős hozzátartozóinkat a kapcsolattartásban, új kapcsolatok kialakításában és azok ápolásában. A témáról bővebben a következő “Társas érintkezés támogatása” fejezetben olvashat bővebben.

 A segítő digitális technológiákat napjainkban egyre inkább arra is használhatjuk, hogy támogassuk idős hozzátartozóinkat a társadalmi / társasági életbe való vissza- vagy újbóli bekapcsolódásba, a társasági együttlétek minőségi élvezetében. A segítő digitális technológiák támogathatják őket a mindennapos kommunikációban, kapcsolataik ápolásában így életminőségük általános javításában.

Idősbarát okostelefonálás: Az átlagos okostelefonok bonyolultságukkal, összetettségükkel, kis ikonjaikkal és kijelzőjükkel sokszor elriaszthatják az idős vagy beteg embereket azok használatától.

Az idősbarát okostelefonok ezeknek a problémáknak a kezelésében segíthetnek. Jellemzőjük a letisztult forma, a lecsökkentett, illetve leegyszerűsített funkcionalitás, a távoli vezérelhetőség és az egyedi felprogramozhatóság. Nagy segítség például, ha a telefonon csak egy pár előre beállított telefonszám hívható, de azok akár egy gombnyomással elérhetők, a gombok, vagy a kijelzőn az ikonok nagyok, egyértelműek és könnyen kezelhetők.

Videochat, videócsevegés: Ma már számos olyan digitális megoldás elérhető akár ingyenesen is, amely számítógépre, vagy okostelefonra telepítve, a beépített kamera és mikrofon segítségével teszi lehetővé két vagy több személy egyidejű társalgását úgy, hogy közben a beszélgetőpartnerek látják is egymást. Ez a fajta kapcsolattartás nem csak az üzleti életben előnyös, hanem idős, vagy egyedül élő embernek is segítséget jelenthet a magány oldásában, az egyedüllét érzés csökkentésében.

Online közösségek, játékok: Ha már az idős ember otthonosabban mozog a digitális világban, megszokta az eszközök használatát, akkor az online tér lehetőséget biztosíthat számára új kapcsolatok kialakítására is. Legyen szó korábbi hobbiról, egy helyi közösségről az online tér lehetőséget ad a kapcsolatok felvételére, hasonló érdeklődésű emberek megtalálására és a valós térben történő kapcsolatfelvétel előkészítésére, közös programok megszervezésére is. Az online közösségek mellett az online tevékenységek is segíthetik a társas érintkezést, a magányosság érzet csökkentését, így az emlékezést és a kapcsolattartást is:

  • digitális fényképkeretek – ezek programozhatóak a fényképek diavetítésének megjelenítésére, és segíthetnek a másokkal folytatott beszélgetésekben is, vagy a régi kedves emlékek felidézésében
  • online játékok – nem csak a fiatalok számára érhetők el jól használható digitális játékok, ilyenek a különböző memória játékok, rejtvények, vagy a TV-ben megszokott vetélkedő játékok mobil változata, ahol az online játékos részesévé válhat a játék folyamatának.
  • zenelejátszók, online rádiók – elérhetővé tesznek olyan tartalmakat, mely az idős vagy beteg emberben kellemes emlékekhez kapcsolódik, javítja a közérzetét, esetleg témát biztosít emlékek felidézéséhez, beszélgetéshez, így is dolgoztatva, frissen tartva az agyat.

Fonos: Az online megoldások nem helyettesítik a személyes, élő kapcsolatokat, csak segíthetnek azok megteremtésében, előkésztésében!

Társalgást segítő megoldások: Felnőtt embereknél is előfordulhat, hogy kommunikációs problémákkal kűzd, nem tudja kifejezni magát, esetleg elfelejt szavakat, kifejezéseket, ettől zárkózottá válik. Az ilyen kommunikációs problémával küzdő felnőttek számára segíthet a képeket és szövegeket kombináló kártyákkal történő kommunikáció.

Az angliai fejlesztésű Talking Mats kommunikációs kártya-rendszer épp ezt teszi lehetővé: ennek számítógépes vagy okos eszközre telepített alkalmazása révén az érintett személyek könnyebben kifejezhetik érzéseiket, kéréseiket az általuk vágyott szabadidős vagy otthoni tevékenységre. A kártyák használatával könnyebben kommunikálhatják környezetük felé, hogy hogyan érzik magukat, van-e bármi panaszuk, vagy hogy mivel vagy kikkel szeretnének időt tölteni – azáltal, hogy kiválasztják a felajánlott lehetőségek közül azt a képet vagy szimbólumot, ami ezt számukra legjobban kifejezi.

A társas érintkezés fontos eleme a segélyhívás lehetőségének biztosítása, adott esetben az automatikus riasztás lehetősége, amennyiben az idős, gondozott, vagy beteg személy állapota ezt szükségessé teszi. A témáról bővebben a következő “Egészségügyi állapot nyomonkövetése” fejezetben olvashat.

 

Az egészségi állapotot monitorozó és az állapotváltozást érzékelő rendszerek lényege, hogy a monitorozó eszközt viselő idős vagy beteg embernek semmi feladata nincsen (azon túl, hogy hordja a monitorozást végző eszközt). A kapcsolódó szolgáltatási rendszer segítségével a gondozást, állapotfigyelést végző személy távolról követi az adatokat, és a rendszer figyelmeztetést, riasztást is küld, ha az állapotváltozás jellege, vagy mértéke ezt szükségessé teszi.

A különböző technológiák telefonvonalon vagy interneten keresztül kapcsolódnak az eszközökhöz, megfelelő helyen tárolják a gyűjtött adatokat. A hozzátartozók az idős ellátott riasztásainak, állapotának információit az erre a célra fejlesztett mobil applikáción keresztül, vagy internet böngésző segítségével is megtekinthetik, folyamatosan nyomon követhetik.

Általános monitorozó eszközök: Napjainkban egyre népszerűbb okos kakötők, vagy sport célú okosórák lehetővé teszik az általános egészségi állapot folyamatos monitorozását, az aktivitással és alvással töltött idő mértékének és minőségének mérését, hosszabb időszak adatainak tárolását és ez alapján a jelentősebb változások nyomon követhetőségét.

Digitális mérőeszközök: Az átlagos háztartásban megtalálható egészségügyi mérőeszközök közül is egyre több elérhető “okos” formában is. ami azt jelenti, hogy nem csak megméri az adatokat, hanem egy megfelelő alkalmazással párosítva gyűjti is a mért adatokat, így biztosítva lehetőséget az időbeli változások, esetleges jelentős eltérések nyomon követésére. Ilyen például az okosmérleg, mely megfelelő beállítások mellett nem csak a testsúlyt méri meg, hanem számítja az izomtömeget, a zsírtömeget és a hidratáltsági szintet is.

Orvosi megfigyelést támogató eszközök: Orvostechnikai eszközök, azok az otthon is használható mérőeszközök, melyek – megfelelő, szakértő használat mellett – a hozzáértő számára validáltnak tekinthető adatokat szolgáltat.

Fonos: Ezek az eszközök nem helyettesít(het)ik a megfelelő orvosi kivizsgálást és ellátást. Céljuk az áttekintő kép nyújtása, a tendenciák és az állapotváltozás nyomon követhetősége akár otthoni környezetben is.

Kapcsolódó szolgáltatások: Az általános állapotkövetést, illetve otthoni állapot monitorozást segítő eszközökhöz alapvetően kétféle szolgáltatás kapcsolódik.

  • Adatgyűjtő felület: az adatok tárolására, monitorozására, elemzésére szolgáló felület, melynek célja, hogy a gyűjtött adatok hosszabb távon visszakövethetők megtekinthetők legyenek. A szolgáltatások beépülő statisztikai elemző lehetőségei biztosítják a jelentős állapotváltozás nyomon követhetőségét.
  • Riasztási rendszer: már egyre több komplex egészségügyi monitorozó rendszerhez kapcsolható riasztási szolgáltatás is. Ez kétféle megoldást jelent, egyrészt beállítható, hogy ha valamelyik mért érték a megszokottól jelentősen eltérő, akkor az alkalmazás riasztást küldjön egy előre megadott telefonszámra (gondozó, hozzátartozó száma), vagy a szolgáltatáshoz kapcsolódik egy diszpécser központ, ahol egy élő személy figyeli az állapotváltozási jelzéseket és ő maga dont a beavatkozás mértékéről és módjáról.

[/vc_row]
+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel