Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

E-egészségügyi alapok

A digitalizáció és a digitális megoldások használata már az egészségügyi szolgáltató rendszert is elérte. A digitalizáció kiterjed a teljes egészségügyi folyamatra a tájékozódástól kezdve az ügyintézésen át a személyes vagy hivatalos kapcsolattartásig. Az egyes egészségügyi szolgáltatók saját lehetőségeikhez és digitális felkészültségükhöz igazodva már eddig is egyre több szolgáltatást nyújtottak a betegeknek és hozzátartozóiknak az internet segítségével. Ma már a legtöbb kórháznak és szakrendelőnek van saját weboldala, ahol tájékoztatja a betegeket az ellátás folyamatáról, az ellátáshoz szükséges iratokról, vagy a rendelési időkről. Az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) az eddig különálló rendszerek (háziorvos, szakrendelő, gyógyszertár) egy nagy rendszerbe kapcsolását teszi lehetővé, ezzel segítve elő a megfelelő információáramlást a betegek és az ő ellátásukban résztvevők között.

Az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) célja, hogy a korábban különálló háziorvosi, szakorvosi és gyógyszertári rendszereket egy közös informatikai rendszerbe kapcsolja, ezzel segítve a betegellátás hatékonyságát, a gyors ér pontos információáramlást az érintettek között. Az EESZT-nek a betegek szempontjából három fontos eleme van:

 • e-recept: Az e-recept célja, hogy ön úgy is ki tudja váltani az orvos által felírt gyógyszereket, hogy nincs önnél a recept. A gyógyszertári rendszer látja, hogy mikor és milyen orvosságot írt fel önnek az orvos. Az orvosság kiváltásához az e-személyi igazolványt, vagy a hagyományos személyi igazolványt és a TAJ kártyáját kell csak bemutatnia a gyógyszertárban. Az e-recept másik előnye, hogy a háziorvos és a gyógyszerész is látja, hogy ön mely receptjeit nem váltotta ki, illetve melyik az ami már lejárt, és erre fel tudják hívni az ön figyelmét is (bővebben az e-receptről).
 • e-beutaló: Az e-beutaló célja a pontos és hatékony információáramlás biztosítása a beteg ellátásában résztvevő orvosok között ide értve a háziorvost, a szakorvosokat és a kórházi ellátásban résztvevő orvosokat. A kezelésben részt vevő orvosok nem csak a beutalás tényét látják, hanem az összes kapcsolódó vizsgálati eredmény adatát is, ezzel is növelve a hatékonyságot és gyorsítva az ellátás folyamatát (bővebben az e-beutalóról).
 • lakossági portál:

Ma a legtöbb magyarországi kórház rendelkezik hivatalos weboldallal. A kórházi weboldalak általában tartalmazzák:

 • az osztályok nevét, közvetlen elérhetőségét,
 • a látogatás rendjét,
 • a betegfelvétellel, működéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

A weboldalról általában elérhetők a különböző ellátásokhoz szükséges adatlap sablonok és nyilatkozat minták letölthető formában. Ezen felül sok általános tájékoztató és adatvédelmi anyag olvasható el itt.

A háziorvosi és szakorvosi rendelők internetes tájékoztató felülete (weboldala) nagyon különböző minőségű.

A minimum információ, ami a weboldalakon általában elérhető:

 • a rendelő elérhetőségi adatai (cím, telefonszám, e-mail cím),
 • a rendelési időpontok,
 • az ellátásban résztvevő orvosok neve, elérhetősége.

Ezek mellett az információk mellett minden intézmény a lehetőségeihez és igényeihez mérten közöl további információkat az odalátogatóknak.

Időpont-foglalás

Az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működésén túl számos szakrendelés már ma is csak előzetes időpont-foglalással fogad betegeket.

Az időpont-foglalás legtöbbször személyesen vagy telefonon történik, de egyre több hely ad lehetőséget:

 • e-mailben történő, vagy
 • online naptár vagy űrlap kitöltésével

az időpont foglalására. Az időpont foglalás visszaigazolása mindkét esetben a feladói e-mail címre történik, így fontos, hogy aki ezt a szolgáltatást igénybe akarja venni rendelkezzen egy e-mail címmel és azt használja is.

Leletek megküldése

Fontos új szolgáltatás nagyobb kórházi intézményeknél, szakrendeléseken, illetve a magán orvosi szolgáltatásoknál, hogy a különböző vizsgálatok eredményeit kérésre e-mailben küldik meg a betegnek, illetve kezelőorvosának.

A szolgáltatás nagy előnye, hogy nem kell még egy időpontban visszamenni a rendelőbe csak azért, hogy a leletet megkapjuk, illetve ez az eljárás gyorsítja az ügyintézés folyamatát, sőt környezetbarát is.

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel