Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Nemzetközi kapcsolatok

Norvég – Magyar együttműködési program 2017.


Partnerség kiépítése a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok digitális megoldásokkal történő támogatása érdekében Kemecse és Røyken Önkormányzata között
HU11-0001-B1-2017

Alapítványunk idősgondozás és nemzetközi kapcsolatok szervezése területén biztosít szakmai támogatást Kemecse Város és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége részére. A 2017 őszén megvalósuló együttműködési program célja, hogy partnerségi kapcsolatot építsen ki a norvégiai Røyken Önkormányzata és a magyarországi Kemecse Város Önkormányzata, mint fő projektpartnerek között.

Az együttműködés fókuszában annak tanulmányozása áll, hogy milyen digitális módszerekkel és technológiákkal támogathatók az idősek és a gondozásunkat végző családok az állapotkövetés, a gondozás és az ápolás területén!

Alapítványunk hosszú ideje nyomonköveti a társadalom idősödésével járó változásokat, azokat a megnövekedett ellátási igényeket, amelyek elsősorban az egészségügyi és szociális ellátórendszerre nehezednek. Kemecse Város Önkormányzata, hasonlóan más településekhez az Észak-alföldi Régióban, komoly nehézségekkel küzd a demenciában szenvedő időskorúakat ápoló családok segítése, támogatása terén.  Az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái nem csupán a betegek, de az őket gondozó családtagok életére is rendkívül negatív hatással van. A szociális és egészségügyi kapacitások korlátozottak, a megnövekedett igényekkel a szolgálatórendszer nem tud megbirkózni.

Mivel az idősödés egész Európát érintő folyamat, kíváncsisággal fordultunk más országok gyakorlatának megismerése felé és folyamatosan kerestük a lehetőségeket a szakmai kapcsolatok létrehozása érdekében.

Ilyen előzményekre épül a 2017 őszén megvalósuló Norvég – Magyar együttműködési program, amely célja, hogy partnerségi kapcsolatot építsen ki a norvégiai Røyken Önkormányzata és a magyarországi Kemecse Város Önkormányzata, mint fő projektpartnerek között. A partnerségi kapcsolatba bevonásra kerül a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége Magyarországon, amely magában foglalja azokat az önkormányzatokat, amelyeknek leginkább szükségük van támogatásra és innovatív megoldásokra.

Røyken Önkormányzata a Norvég Informatikai Központtal (NR) és további két norvég önkormányzattal együttműködve sikeresen létrehozott egy digitális oktatási platformot a demenciában szenvedő időskorúakat ápoló családtagok számára. A projekt eredményei képezik alapját a tervezett partnerségnek, amely hosszútávú célja, hogy megalapozza az egyik legnagyobb kihívást jelentő időskori egészségügyi probléma helyi, a későbbiekben pedig országos kezelésének alapjait.

A projekt négy hónapos időtartama alatt az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

  1. Tapasztalatcsere, a szükségletek kölcsönös megvitatása.
  2. Két tanulmányút az együttműködési lehetőségek felkutatása és hosszútávú együttműködés megalapozása érdekében.
  3. A megszerzett ismeretek szélesebb körű megosztása.
  4. Közös projektkoncepció kidolgozása magyar és norvég önkormányzati partnerek bevonásával az érintett célcsoport (a demenciában szenvedő időskorúakat gondozó családtagok) helyzetének javítása érdekében.

 

A kidolgozásra kerülő projektkoncepció egy későbbi nagyobb volumenű fejlesztő munka alapját képezheti.

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel