Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Digitális egészségügyi és jóléti technológiák

A digitális jóléti technológiák lényege, hogy az emberrel való „kapcsolatra, az emberrel való együttműködésre” épül a használatuk. Az ember dönt arról, hogy milyen eszközökre, milyen szolgáltatásokra van szüksége és ahhoz jó lesz-e számára, ha digitális megoldást választ?

Okos megoldások a mindennapokban

Az okos megoldások mára már behálózzák életünket, használjuk azokat a munkában, az otthonunkban, a szórakozás, a sportolás és a tanulás során is. De mégis mit jelentenek ezek a kifejezések: „okoseszköz” (Smart devices), vagy a “dolgok internete” (Internet of Things)?

Az okos eszköz olyan eszköz, amely csatlakozni tud az internethez és azon keresztül kommunikál képes más eszközökkel. Ma már szinte nincs olyan használati eszköz, amelyet ne lehetne “felokosítani” hozzáadott digitális megoldásokkal. Kérdés, hogy milyen célt szolgálhat az így fejlesztett és digitalizált eszköz? A jövőben ez alapján megkülönböztethetünk ember-ember, ember-eszköz és eszköz-eszköz kapcsolatokat.

Okos megoldások kiválasztása

Hogy pontosan milyen eszközök könnyíthetik meg az életünket három módon tudjuk megállapítani:

  • Átgondoljuk személyes életünk során milyen területeken fogadnánk szívesen digitális segítséget?
  • Tudást és információt szerzünk az elérhető eszközökről és utánajárunk, mihez értenek, miben tudnak segítségünkre lenni?
  • Folyamatosan fejlesztjük digitális kompetenciáinkat és nem gondoljuk, hogy arra csak a fiatalok vagy magas iskolai végzettségűek képesek! Ezáltal az eszközöket rendeltetésszerűen tudjuk használni.

Az ismeretszerzés forrásai

A digitális tudás alapjairól számos információt szerezhetünk az interneten keresztül. Ha ilyen információkra van szükségünk, elsőként ismerkedjünk meg a digitális jóléti hálózattal: https://digitalisjoletprogram.hu/

Az egészségügyi jóléti technológiák szerepe

Az egészségügyi jóléti technológiák az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, megbetegedés esetén a mielőbbi teljes, vagy legnagyobb mértékű gyógyulás elérésében vannak segítségünkre.

Sokan szenvednek krónikus, gyógyíthatatlan megbetegedésekben (pl. COPD, asztmatikus megbetegedések, szív és keringési betegségek, cukorbaj). Ezekben az esetekben a digitális eszközök/megoldások az állapot vagy az állapotváltozás nyomon követésére és a további állapotromlás megakadályozására szolgálhatnak, de jelezhetik az életmódváltásból vagy pontos terápiakövetésből adódó javulást is! Vannak olyan digitális eszközök, amelyek hirtelen állapotromlás (pl. szívleállás) során akár életmentők is lehetnek!

Otthon is használható digitális jóléti megoldások

Az új eszközök és alkalmazások térhódítása töretlen, az okos eszközök fejlődése folyamatos az egészségügy területén is.

Ilyen eszközök lehetnek az internetes applikációval összekötött digitális vérnyomásmérők új generációja, a vércukormérők, okosmérlegek, speciális diétékat közvetítő applikációk (alkalmazások) de pl. otthoni körülmények között végezhető EKG mérő eszköz is.

A jövő ígérete, hogy az otthon mért adatokat digitálisan eljuttatva a háziorvoshoz, nem szükséges apróbb kérdésekkel vagy felülvizsgálati igénnyel személyesen megjelenni a rendelőben, hanem internet segítségével biztosított lehet a diagnózis és a terápia.

Addig azonban sok feladat van még hátra, hiszen az eszközök által nyújtott adatok orvosi célra való használatához jogszabályi felhatalmazás szükséges, csak ellenőrzött és megfelelő adatokat nyújtó eszközök használhatóak erre a célra és az embereknek tudnia kell azokat megfelelően használni!

Digitális jóléti eszközök elérhetősége hazánkban

Ma már Magyarországon is egyre több digitális jóléti megoldás érhető el a különböző webshopokban, szakboltokban vagy digitális termékeket forgalmazó általános elektronikai szakboltokban, szakáruházakban.

Moduswebshop

A Modus Alapítványnál nagy hangsúlyt fejtetünk az idősek igényeinek és szükségleteinek – velük közös – megismerésére és megértésére. Azon digitális jóléti megoldások felkutatására, bemutatására és elérhetővé tételére, melyek segítik az önálló életvitel megőrzését, a biztonságos lakókörnyezet kialakítását számukra. Az elérhető technológiák körét folyamatosan nyomon követheti a Modus Alapítvány Webshopjában.

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel