Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Digitális egészségügyi és jóléti technológiák

A digitális jóléti technológiák lényege, hogy az emberrel való „kapcsolatra, az emberrel való együttműködésre” épül a használatuk. Az ember dönt arról, hogy milyen eszközökre, milyen szolgáltatásokra van szüksége és ahhoz jó lesz-e számára, ha digitális megoldást választ?

Behálózzák életünket az okos eszközök, használjuk azokat a munkában, az otthonunkban, a szórakozás, a sportolás és a tanulás során is. De mégis mit jelent a kifejezés „okos eszköz?” (Internet of Things) kifejezés?

Az okos eszköz olyan készülék, amely csatlakozni tud az internethez vagy más eszközökhöz, vagy mindkettőhöz és akár egyszerre. Nincs olyan használati eszköz, amelyből ne lehetne okoseszközt fejleszteni hozzáadott digitális elemekkel. Kérdés, hogy milyen célt szolgálhat az így fejlesztett és digitalizált eszköz? A jövőben ezalapján megkülönböztethetünk ember-ember, ember-eszköz és eszköz-eszköz kapcsolatokat.

Hogy pontosan milyen eszközök könnyíthetik meg az életünket három módon tudjuk megállapítani:

  • Átgondoljuk személyes életünk során milyen területeken fogadnánk szívesen digitális segítséget?
  • Tudást és információt szerzünk az eszközökről és utánajárunk, mihez értenek, miben tudnak segítségünkre lenni?
  • Folyamatosan fejlesztjük digitális kompetenciáinkat és nem gondoljuk, hogy arra csak a fiatalok vagy magas iskolai végzettségűek képesek! Ezáltal az eszközöket rendeltetésszerűen tudjuk használni.

A digitális tudás alapjairól számos információt szerezhetünk az interneten keresztül. Ha ilyen információkra van szükségünk, elsőként ismerkedjünk meg a digitális jóléti hálózattal: https://digitalisjoletprogram.hu/

Az egészségügyi jóléti technológiák az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, megbetegedés esetén a mielőbbi teljes, vagy legnagyobb mértékű gyógyulás elérésében vannak az emberek segítségére.

Sokat szenvednek krónikus, gyógyíthatatlan megbetegedésekben (pl. COPD, asztmatikus megbetegedések, szív és keringési betegségek, cukorbaj), ezekben az esetekben az állapot nyomonkövetésére és a további állapotromlás megakadályozására szolgálnak, de jelzik az életmódváltásból vagy pontos terápiakövetésből adódó javulást is! Vannak eszközök, amelyek hírtelen állapotromlás (pL. szívleállás) során akár életmentők is lehetnek!

Az új eszközök és alkalmazások térhódítása töretlen, az okos eszközök fejlődése folyamatos az egészségügyi területén is.

Ilyen eszközök lehetnek az internetes applikációval összekötött digitális vérnyomásmérők új generációja, a vércukormérők, okosmérlegek, speciális diétékat közvetítő applikációk (alkalmazások) de pl. otthoni körülmények között végezhető EKG is.

A jövő ígérete, hogy az otthon mért adatokat digitálisan eljuttatva a háziorvoshoz, nem szükséges apróbb kérdésekkel vagy felülvizsgálati igénnyel személyesen megjelenni a rendelőben, hanem internet segítségével biztosított lehet a diagnózis és a terápia.

Addig azonban sok feladat van még hátra, hiszen az eszközök által nyújtott adatok orvosi célra való használatához jogszabályi felhatalmazás szükséges, csak ellenőrzött és megfelelő adatokat nyújtó eszközök használhatóak erre a célra és az embereknek tudnia kell azokat megfelelően használni!

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel