Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Információk röviden, közérthetően a demenciáról

Az idősödés és a demencia nem járnak kéz- a kézben!

Az idősek számával párhuzamosan növekszik az elbutulásban (demenciában) szenvedők száma! A demencia nem természetes velejárója az idősödésnek, okai nem minden esetben egyértelműek és teljes körűen nem ismertek napjainkban. A legújabb kutatási eredmények nem genetikai, hanem elsősorban életmódbeli tényezőkkel találnak kapcsolatot a betegség kialakulása tekintetében. Éppen ezért a megelőzés, illetve a betegség kifejlődésének elnyújtása egészséges és aktív életvitellel és egészséges életmóddal érhető el.

 

Hány főt érinthet?

Hazánk, az Alzheimer kórban és demenciában szenvedők társadalmon belüli arányát tekintve 22. helyen van a világ országait tekintve, kutatók szerint több, mint 200 000 főt érint hazánkban a demencia valamely fajtája.

Több mint 100 féle demenciát írtak már le!

Demens ember elfelejt dolgokat

A demencia gyűjtőfogalom, nem egyetlen betegségre utal, hanem számos tünet összefoglaló elnevezése. Több mint száz féle demenciát diagnosztizáltak már a szakemberek, közös bennük, hogy a betegség hátterében az agy visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan megbetegedése áll, amely következtében a beteg állapota folyamatosan romlik. A demenciák legismertebb és leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, amely a megbetegedések közel kétharmadát teszi ki, és amely fiatalabb életkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

A demencia tünetei

Az egyes demenciák sajátos tünetekkel írhatók le, de az agysejtek pusztulása és működési zavara miatt a leginkább előforduló tünetek:

  • a rövid távú memória elvesztése,
  • a gondolkodásbeli-, a viselkedési- és érzékelési zavarok,
  • az ítélőképesség, a beszédképesség és a problémamegoldás képességének elvesztése illetve jelentős mértékű csökkenése.

Ezek a tünetek nagyon súlyos fizikai és lelki terheket rónak a betegre és környezetére egyaránt!

Merjünk beszélni az Alzheimer-kórról és a demenciáról! Rövid tájékoztató betegeknek (a tájékoztató eléréséhez kattintson a szövegre).

 

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel