Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Aktív Idősödés Program

 

 

„Az ifjúkor szokásai nagy erővel térnek vissza az ember öregségében.”

Honoré de Balzac

 

Az Aktív Idősödés nem egyszerűen az idősödő korosztály egészségvédelméről és aktivitási programjairól szól! Arról van szó, hogy a modern kor emberének társadalmi környezete megváltozott és ehhez az idősödő generációknak is igazodnia kell! Az elkövetkező években alapjaiban változik meg az idősödő generációk helye, szerepe az európai társadalmakban.

Ma nem lehetetlen a földön átívelő utakat tenni kiszámítható időn belül, néhány óra alatt. Napjainkban megoldhatóvá vált, hogy egymástól távol élve kommunikáljuk oly módon, hogy képet és hangot egyszerre és szinte azonnal érzékelhetünk. A világháló ablakot nyitott a világra és minden információ elérhető számunkra pár kattintás által. A technológiai vívmányok hatással vannak a társadalmi élet valamennyi területére, közvetve és közvetlenül az idősödő generációk életére is. Azonban nem csak a technológiai fejlődés, hanem a társadalmakon belüli változások is alapvető hatással vannak az emberek életére. Meghatározó a társadalom érték- és normarendszere, a demográfiai változások valamint a gazdasági, a foglalkoztatási, a szociális és egészségügyi rendszer helyzete és az általuk nyújtott ellátások lehetőségei is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az „aktív” szó a társadalmi, gazdasági, kulturális, szellemi és polgári ügyekben való folyamatos részvételre utal, és nem csupán a fizikai tevékenység vagy a munkaerőpiacon való részvétel képességére. Ebből az következik, hogy az időskori nyugdíjba, illetve a rokkantság vagy betegség miatt nyugdíjba vonulók továbbra is aktívan hozzájárulhatnak családjuk, társaik, közösségük és nemzetük életéhez.

Valójában nem csak hozzájárulhatnak, hanem hozzájárulásukkal komoly érteket képesek teremteni egyéni, családi és társadalmi szinten egyaránt.

A program kapcsán meg kell vizsgálnunk a környezetünket, hogy az mennyiben teszi lehetővé, és támogatja az aktív idősödést! Az „európai norma” szerint a megfelelő fizikai és társadalmi környezet az alábbiakhoz biztosít

  • a hosszabb munkavégzés,
  • az élethosszig való tanulás,
  • az egészség tudatosság,
  • a társadalmi részvétel,
  • a képességfokozó és készségfenntartó tevékenységekben való részvétel lehetőségét.

 

Saját érdekünkben javasolt, hogy feltérképezzük, mit kell tennünk az aktív idősödésünk érdekében és ehhez milyen lehetőségeket nyújt számukra környezetünk? Az aktív idősödés magába foglalja az egészségtudatosságot, az egészséges életmód és életvitel területét, amely a demencia megelőzés szempontjából a legfontosabb lehetőség.

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel