Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Az idősödés élettani folyamatai

Mire készüljünk, és mit odázhatunk el egészséges életmóddal?

A kor előrehaladtával csökken a testi erő, a teljesítőképesség és a koncentráció. A szervezet sejtjei már nem regenerálódnak olyan gyorsan, mint korábban, az immunrendszer állapota meggyengül.

Az érzékszervek teljesítőképessége alámarad, hallásgyengülés, siketség, látásproblémák lépnek fel. A kötőszövet rugalmatlanabbá válik, a tüdő kapacitása beszűkül, a légzés felszínesebbé válik, a máj metabolikus tevékenysége lassul, a vesefunkció csökken.

A csontok már nem olyan tömörek és rugalmasak mint fiatalabb korban, a nyálkahártyák felszívóképessége csökken, az izületek meszesednek. A keringés romlik, a perifériális erek szűkülete miatt a hőérzet változik.

Időskorban szaporodnak a nehézségek és a veszteségek. A veszteségek nem csak a test működésében figyelhetők meg, hanem a társas környezetre is jellemzők lehetnek:

  • elvesztett családi, baráti, munkatársi és szomszédsági kapcsolatok
  • megválás a személyes környezettől, háziállatoktól és kedvenc tárgyaktól
  • anyagi biztonságvesztés
  • széttagolódott, egymástól távol élő családokban a kapcsolatok minőségében jelentkező veszteség.


Az intellektuális veszteségek a gondolkodás, a viselkedés és memória zavaraihoz vezethetnek.

Az idősödésre minden ember egyéni választ ad, azonban gyakran megfigyelhető a kiszolgáltatottság, a függőség és a tehetetlenség, amely komoly pszichés kórképekhez vezethet (depresszió, kóros visszahúzódás, zavartság) és az idős ember egyben beteg emberré válik.

Az időskori életminőséget alapvetően befolyásolja az egészségi, a mentális és a pszichés állapot! Az extrémitások kerülésével, a rizikófaktorok csökkentésével és egészséges életmóddal, sokkal nagyobb eséllyel élhetünk teljesebb életet időskorban is!

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel