Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Alzheimer-kór, demencia

Az idősek számával párhuzamosan növekszik az időskori elbutulásban (demenciában, Alzheimer kórban) szenvedők száma! Mit kell tudnunk erről a betegségről?

A demencia nem természetes velejárója az idősödésnek, okai nem egyértelműek és teljes körűen nem ismertek napjainkban. A legújabb kutatási eredmények nem genetikai, hanem elsősorban életmódbeli tényezőkkel találnak kapcsolatot a betegség kialakulása tekintetében. Éppen ezért a megelőzés, illetve a betegség kifejlődésének elnyújtása egészséges és aktív életvitellel és tudatos táplálkozással érhető el.

Hazánk, az Alzheimer kórban és demenciában szenvedők társadalmon belüli arányát tekintve 22. helyen van a világ országait tekintve, kutatók szerint 200 000 főt érint hazánkban a demencia valamely fajtája.

A demencia gyűjtőfogalom, nem egyetlen betegségre utal, hanem számos tünet összefoglaló elnevezése. Több mint száz féle demenciát diagnosztizáltak már a szakemberek, közös bennük, hogy a betegség hátterében az agy visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan megbetegedése áll, amely következtében a beteg állapota folyamatosan romlik.

A demenciák legismertebb és leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, amely a megbetegedések közel kétharmadát teszi ki, és amely fiatalabb életkorban is egyre gyakrabban fordul elő. Az egyes demenciák sajátos tünetekkel írhatók le, de az agysejtek pusztulása és működési zavara miatt a leginkább előforduló tünetek a rövid távú memória elvesztése, gondolkodásbeli-, viselkedési- és érzékelési zavarok, az ítélőképesség, a beszédképesség és a problémamegoldás képességének elvesztése illetve jelentős mértékű csökkenése. Ezek a tünetek nagyon súlyos fizikai és lelki terheket rónak a betegre és környezetére egyaránt!

Ha szeretne többet tudni a demenciákról

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel