Lépjen kapcsolatba velünk:

 +36 20 213 0018

Közösségi kapcsolatok, aktív társadalmi élet

Míg a gyermekkort számos korcsoportra osztjuk az emberi fejlődés szempontjából, az idősek korosztályát korábban egy „kalap” alá vettük és heterogén csoportként gondoltunk rájuk, megjegyzem nagyon helytelenül. Az idősek életmódbeli szokásait, így aktivitásukat és közösségi kapcsolataikat sem lehet egyértelműen leírni oly módon, hogy egy közel azonos jellemzőkkel bíró csoportként gondolunk rájuk. Lassan megdőlni látszanak az idősekkel kapcsolatos korábbi sztereotípiák is.

Különbséget kell tennünk a társadalmi és a biológiai öregség között és el kell különítenünk az elő senirok (50+), a fiatal seniorok (60+) és az idős seniorok (70+) csoportját.

Az utóbbi években változott az idősek helyzetének és szerepének megítélése Európában és hazánkban is. Jellemzően növekszik a létszámuk, nagyobb arányban vannak jelen a gazdaságilag aktív és fizetőképes seniorok, akik újfajta igényeket fogalmaznak meg a közösségi kapcsolatok és a társadalmi élet színtereit tekintve egyaránt. Egyre többen őrzik meg egészségüket idős korukra, fittek és vállalkozó szelleműek maradnak. Betegség esetén a maradéktalan gyógyulásra és a minőségi ellátásra is igényt tartanak. Elvárják, hogy megfelelő módon szólítsák meg őket, elvárásaikat megfogalmazzák és érvényesítik, kritikusak és öntudatosak. Másak a fogyasztói szokásaik és megjelennek, valamint egyre lényegesebbé válnak a digitalizációhoz kötött lehetőségek az életükben.

Az idősek kapcsolatait meghatározzák az átélt veszteségek, amelyek miatt egyre magányosabbakká válhatnak. A közöségi kapcsolatok segítik a negatív élmények feldolgozását, megakadályozzák a beszűkülést és a szélsőséges elzárkózást.

A kulturális lehetőségek (színházi produkciók, koncertek, múzeum látogatások, irodalmi körök), alkotó műhelyek (rajzolás, festés, kerámia, kézimunkák különböző formái, barkácsolás) vagy a természetjárás (pl: Gyalogló Idősek Országos Klubhálózata), kertművelés közösségi kapcsolatok kialakítására és fenntartására alkalmasak. A társakkal való kommunikáció, az önkifejezés lehetősége nagyban hozzájárul az idősek jó életminőségéhez.

A családdal és barátokkal, helyi közösségekkel való kapcsolattartáshoz jó lehetőséget nyújtanak a különböző digitális megoldások, amelyek egyben az élethosszig tartó tanulás programjához is kapcsolódást jelent az idős személy számára.

+36 20 213 0018 6000, Kecskemét, Margaréta utca 1. 
modus@modus.hu 4244 Újfehértó Eötvös J. út 13.
Fel